Így csökkentsük a papírfelhasználást az irodában:

 

A csatlakozó vállalatok segítségével olyan hasznos tanácsokat gyűjtünk itt össze, melyek segíthetik a papírfelhasználás minimalizálását, vagy valamilyen más módon járulnak hozzá a vállalatok környezeti terhelésének csökkentéséhez. Ha egyet ért a Papírmentes Nap céljaival, kövesse Ön is ezeket a tanácsokat:

 

1. Minden nyomtatás és másolás előtt gondoljuk át, hogy valóban szükséges-e.

2. 1 oldalas helyett 2 oldalas nyomtatást használjunk. Érdemes alapbeállításként is a 2 oldalas nyomtatást megadni.

3. Ha muszáj nyomtatni, használjunk újrahasznosított papírt.

4. Nyomtatás előtt csökkentsük le a betűméretet, így kevesebb lapot kell elhasználnunk!

5. Csak a szükséges oldalakat nyomtassuk ki. Ehhez a nyomtatási beállításoknál a Nyomtatási tartományban választhatjuk ki, hogy melyik oldalakat szeretnénk nyomtatni.

6. Az iratokat szkenneljük be, így egyszerűen (pl. e-mailben vagy dokumentumkezelő rendszerben) megoszthatjuk munkatársainkkal anélkül, hogy felesleges másolatokat készítenénk.

7. Minden olyan anyagot (szerződéseket, számlákat, brosúrákat, marketinganyagokat stb.), amivel folyamatosan vagy többen dolgoznak, tartsunk nyilván dokumentumkezelő szoftverben.

8. Ha van rá mód, vezessük be az elektronikus számlázást.

9. Minél több üzleti folyamatot tervezzünk és intézzünk elektronikusan.

10. A kinyomtatott anyagok hátoldalát használjuk fel jegyzetelésre.

11. Kinyomtatott anyagok helyett a számítógépünket vigyük magunkkal a különböző meetingekre, és a jegyzeteléshez is használjuk azt.

12. A sok helyi kisnyomtató helyett használjunk központi nyomtatókat, költségfigyelő szoftver bevezetése mellett.

13. A dokumentumoknál szimpla sortávot és keskeny margót állítsunk be.

14. Minden olyan ügyben, amelyben lehetséges, nyújtsunk online felületet ügyfeleinknek, partnereinknek a kapcsolattartáshoz és különböző "fogásokkal" tereljük át oda a kommunikációt. Ha lehetőségünk van rá, használjunk elektronikus aláírást.

15. 17 colos vagy nagyobb képernyők irodai használatával 2 dokumentum összevetése során nem kell az egyik dokumentumot minduntalan kinyomtatni, mivel a párhuzamos görgetés funkcióval mindkét dokumentum jól olvasható egyetlen képernyőn is.

16. A napi rendszerességgel használt alkalmazások esetében "kapcsoljuk ki" szoftveres módon a  nyomtatási lehetőséget.

17. Kövessük nyomon a felhasználókra eső nyomtatási számot, ez segítheti az optimalizálást.

18. Használjunk vállalatirányítási rendszert, amely jelentősen lecsökkenti a belső papíralapú dokumentumok áramálását.

19. A magáncélú nyomtatásokhoz használjunk külön tálcát, amit olyan papírral töltünk fel, aminek az egyik oldalán már van nyomtatás.

20. Azokat a papírokat, amik nem tartalmaznak titkos információt és az egyik oldaluk még használható, juttassuk el óvodáknak. 

21. Egy másik újrahasznosítási ötlet: a papírhulladékból készítsünk brikettet, mellyel kiválthatjuk a tüzelésre használt fát.

22. Az áruházakban a legtöbb helyen soronként ütik be az egyes termékeket, még akkor is, ha ugyanabból veszünk többet. Rengeteg papírt lehetne megspórolni országszerte néhány sor forráskód módosításával. Egyetlen Group By felétel kellene a megfelelő helyre, és a számla fele olyan hosszú lenne, ráadásul még a vevő is sokkal jobban tudná olvasni és átnézni.

23. IDE VÁRJUK AZ ÖN TANÁCSÁT!